Posted: 1 week ago
To była jedna z tych sobót, kiedy człowiek budzi się z myślą, że mógłby nie wstawać wcale. Za oknem lało, temperatura w mieszkaniu ledwo znośna, a w lodówce pustki. Typowa jesienna chandra. Leżałem w łóżku do południa, przeglądając telefon i zastanawiając się, po co w ogóle otwierałem oczy. Głód w końcu zmusił mnie do pionu. Zamówiłem pizzę, bo to najprostsze rozwiązanie, gdy nie ma się siły na gotowanie.

Kurier przyjechał po godzinie. Mokry, zmarznięty, ale uśmiechnięty. Wziąłem pizzę, zapłaciłem i wróciłem do ciepłego mieszkania. Rozpakowałem karton, rzuciłem okiem na kawałki, a potem na spód wieka. I tam, na wewnętrznej stronie, zobaczyłem wydrukowany kod. Jakaś promocja, reklama, standard. Ale obok kodu było hasło, które przykuło moją uwagę: "Sprawdź kody vavada i wygraj bonus". Pomyślałem: "Co to za vavada?".

Nigdy wcześniej nie słyszałem tej nazwy. Ale kod na kartonie był jakiś, więc z nudów postanowiłem sprawdzić. Wszedłem w przeglądarkę na telefonie, wpisałem to hasło. Wyskoczyła strona, wyglądała całkiem porządnie, nowocześnie, przejrzyście. Zaczęłem czytać o promocjach. Okazało się, że można dostać dodatkowe środki na start, jeśli się wpisze odpowiedni kod. Pomyślałem o tym z pizzy. Wpisałem go w pole przy rejestracji. I zadziałało. Na koncie pojawiły się darmowe spiny i bonus od pierwszej wpłaty.

No dobra, pomyślałem, skoro już tu jestem, to może spróbuję. Wpłaciłem symboliczną kwotę, taką, której nie bolałoby mnie stracić. Dwadzieścia złotych. Dostałem dodatkowe środki i te spiny z kodu. Usiadłem wygodnie, wziąłem kawałek pizzy do ręki i zacząłem grać.

Wybrałem prosty automat, taki z owocami, bo na skomplikowanych się nie znam. Wiśnie, cytryny, arbuzy, siódemki. Zero filozofii. Kręciłem, kręciłem, raz wygrywałem parę groszy, raz przegrywałem. Bawiłem się całkiem nieźle, zapomniałem o deszczu za oknem, o pustej lodówce, o wszystkim. Pizza stygła, a ja wpatrywałem się w ekran.

I nagle, gdzieś po godzinie takiego grania, trafiłem. Ekran eksplodował feerią barw. Symbole zaczęły znikać w zawrotnym tempie, pojawiały się mnożniki, a na liczniku zaczęło dziać się coś niesamowitego. Najpierw 20 złotych, potem 50, 100, 200. Zatrzymało się na 320 złotych. Siedziałem i nie wierzyłem własnym oczom. Przetarłem oczy, odświeżyłem stronę – wszystko się zgadzało. Te pieniądze były na koncie. Ten kod z pizzy, te kody vavada zadziałały. Naprawdę zadziałały.

Zerwałem się z kanapy i zacząłem chodzić po pokoju. Serce waliło jak oszalałe. 320 złotych. W tamtym momencie to była dla mnie fortuna. Szybko kliknąłem wypłatę. Nie chciałem ryzykować, nie chciałem grać dalej. Pieniądze przyszły na konto w ciągu kilkunastu minut. Siedziałem i patrzyłem na potwierdzenie przelewu. Uśmiechałem się jak głupi. Pizza dawno wystygła, ale mnie to nie obchodziło. Zjadłem ją zimną, popijając colą, i cały czas się uśmiechałem.

Następnego dnia zadzwoniłem do kumpla, żeby mu opowiedzieć tę historię. On się śmiał: "Stary, ty to masz szczęście. Ja zamawiam pizze od lat i niczego takiego nie znalazłem". Powiedziałem mu, żeby sprawdzał kartony, bo kto wie, może i on trafi na coś fajnego. Podrzuciłem mu hasło, żeby poszukał w necie kody vavada, bo podobno jest ich sporo.

Za te pieniądze zrobiłem sobie małą przyjemność. Kupiłem nowy czajnik elektryczny, bo stary przeciekał. I zaprosiłem dziewczynę na randkę do kina. Siedzieliśmy w ciemnej sali, jedliśmy popcorn, a ja myślałem o tym, że jeszcze dwa dni temu nie miałem na to wszystko pieniędzy. A teraz? Dzięki przypadkowi, dzięki kartonowi po pizzy i kodowi znalezionemu na wieku, mogłem sobie pozwolić na odrobinę luksusu.

Od tamtej pory od czasu do czasu zaglądam na tę stronę. Nie gram regularnie, nie szaleję. Ale lubię w wolnej chwili wejść, pograć, oderwać się. I zawsze, zanim zacznę, sprawdzam, czy nie ma jakichś nowych kodów. Bo wiadomo, każdy dodatkowy bonus to większa szansa na fajny wieczór. Kilka razy trafiłem na naprawdę fajne okazje, które umiliły