Posted: 1 week ago

Általában nem vagyok az a szerencsejátékos típus. Sosem vettem lottót, a kaparós sorsjegyeket is csak karácsonykor vettem a nagynénémnek, mert annyira szereti. Azt hittem, az online kaszinó világa messze áll tőlem, és inkább azokra a kétes figurákra gondoltam, akik éjjel-nappal a telefonjukat nyomkodják. Aztán jött az a bizonyos esős délután, és minden megváltozott.

A munkám irodai. Rengeteg időt töltök Excel-táblázatokkal, és egy unalmas hétfőn, amikor a főnököm délután elment egy tárgyalásra, egyszerűen nem tudtam koncentrálni. Kinéztem az ablakon, és láttam, hogy szakad az eső. Az agyam kikapcsolt, a fáradtság meg ütött rajtam. Ekkor a kollégám, Peti odaszólt:

– Figyu, haver, ha unatkozol, próbáld meg ezt. Semmi kötelezettség, csak játék. De téged ismerlek, szóval ne ölj bele mindent.

Adott egy linket, de nem akartam rögtön rákattintani. Sokáig hezitáltam. Nem mintha féltem volna a nagy összegektől – épp ellenkezőleg, annyira nem izgatott a pénz. Inkább az aggasztott, hogy belekattanok. De az unalom erősebb volt. Egy mély levegő után megnyomtam a gombot, és a vavada login oldalán találtam magam. A regisztráció meglepően gyors volt, még bankkártya sem kellett az elején. Csak egy e-mail, jelszó, és máris bent voltam.

Az elején totál hülyének éreztem magam. A felület tele volt színes ikonokkal, pörgő kerekekkel, nyereményjátékokkal, és fogalmam sem volt, hova nyomjak. Bevallom, öt percig csak a szabályokat olvastam. Aztán rájöttem, hogy van egy bónusz, amit felajánlottak. Nem nagy összeg, de ingyen pénz. Ki ne örülne egy ingyen kapott zsetonnak? Ez volt az a pillanat, amikor a szkepticizmusom kezdett alábbhagyni.

Elkezdtem a legkisebb tétekkel játszani. Először egy nyerőgépes játékot próbáltam ki, amit Barabás néven emlegetnek a fiúk. Nem nyertem nagyot, de a folyamat maga szórakoztatott. A fények, a hangok, a pörgő szimbólumok – minden olyan volt, mint egy kis vidámpark a laptopban. Negyed óra alatt ötször is megfordult a profitom. Aztán éreztem, hogy játszik velem a szerencse, és nagyobb tétet tettem. Elvesztettem a felét, de nem esett rosszul, mert még mindig pluszban voltam az ingyen bónusznak köszönhetően.

A nap végén kifizettem a nyereséget. Igen, tényleg ki lehetett fizetni! Ez volt a második nagy meglepetésem. Persze, nem lettem milliomos, csak pár ezer forintot kerestem, de a sikerélmény óriási volt. Az ember egy apró stratégiai döntéssorozat végén látja a számjegyeket növekedni, és az eufória – hát, az hihetetlen. Rá kell jönnöd, hogy a szerencsejáték nem feltétlenül a pénzről szól, hanem arról, hogy milyen érzés kockáztatni, és hogy a saját döntéseidért felelősséget kell vállalni. Ezt a leckét jól megtanultam.

A következő hétvégén már tudatosabban léptem be. A vavada login oldalát annyira a telefonomra tettem, hogy az esetleges újraérkezésemnél már csak ujjlenyomat kell. Nem terveztem, hogy napi szinten játszom, de azért egy-egy fárasztó nap után szívesen bekapcsoltam egy körre. A lényeg, hogy megmaradtam a saját kereteimnél. Azt mondtam magamnak, hogy mondjuk, ezer forintnál többet nem teszek be. Ez így is volt. Volt, hogy két napig nem nyitottam meg az alkalmazást, máskor meg csak tíz percet pörgettem. Nem éreztem kényszert – szórakozás volt, semmi más.

Egyébként az egyik legjobb élményem nem is a nyereményhez kapcsolódott, hanem az élő kaszinó játékokhoz. Ott van egy élő osztó, aki beszél hozzád, nevet, és pakolja a lapokat. Majdnem olyan, mint egy igazi kaszinó. Odamentem a rulettasztalhoz, de nem fogadtam, csak néztem. Aztán egy idő után beszóltam, hogy „most azt hiszem, jön a fekete”. Az osztó visszaszólt: „Akkor tegyél rá!”, és én megtettem. Képzeld, nyertem. Az érzés, hogy egy másik országból valaki szurkolt neked, és egy kicsit interaktív játékot csináltál egy gépből, egészen fantasztikus volt.

Volt egy másik alkalom is, amikor a barátommal épp beszélgettünk, és elmeséltem neki az élményeimet. Ő hallani sem akart az egészről, mondván, hog