Posted: 2 days ago

Két hónapja történt, de még most is fülig ér a szám, ha visszagondolok. Az irodában ültem, este nyolc körül, és pontosan tudtam, hogy ez a műszak már húsz perce véget ért volna, ha a kollégám nem kér meg, hogy nézzem át a jelentését. Semmi extra, csak egy pár apróság. Mégis úgy éreztem, kiszívja az életet ez a meló. Megpróbáltam igazából nem idegeskedni, de közben azon kaptam magam, hogy a telefonomat görgetem a kanapén, miközben a laptopon a harmadik kávé hűl ki. Unalom, fáradtság, semmi más. Aztán valamiért beugrott egy reklám valami online kaszinóról. Nem vagyok szerencsejáték-függő, sőt, elvileg a felelősségteljes játék híve vagyok, de aznap este minden jobb volt, mint a valóság.

Csak úgy, kíváncsiságból regisztráltam. Nem akartam pénzt befizetni, mert mindig is gyanúsnak találtam azokat az oldalakat, ahol elsőre minden ingyen van. De megfogott a szöveg, hogy egy bónuszt adnak, amiért még tétet sem kell rakni. Gondoltam, miért ne. Fél óra múlva már ott volt a számlámon az az összeg, amit semmilyen módon nem tudtam előhívni a saját pénztárcámból. Nem volt nagy szám, csak valami aprócska, de akkor úgy éreztem, mintha valami ajándékot kaptam volna egy idegentől. Elkezdtem játszani egy egyszerű slottal, olyan gyümölcsös fajtával, amit még a régi játéktermekből ismertem. Az első tíz percben csak mentek a körök, és semmi nem történt. Nem éreztem izgalmat, inkább csak néztem a forgó tárcsákat, ahogy megnyugtatnak. Aztán egyszer csak jött egy kisebb nyeremény, és egészen másképp néztem a napomra.

Tudod, mi a legérdekesebb? Nem a pénz volt az igazi élmény. Hanem az, hogy abban a pillanatban, amikor a számláló felfelé kúszott, egyszerűen elfelejtettem a jelentést, a főnököm fenyegető üzeneteit, a holnap reggeli értekezletet. A feszültség szép lassan kioldódott a vállamból, mert a játékban nem számított, hogy ki vagyok, mit csinálok, csak az, hogy itt és most mi történik. Nem nyertem nagyot, csak egy kis összeget, de mégis úgy éreztem, mintha valami megigézett volna. És akkor eszembe jutott, hogy van egy ilyen lehetőség: vavada bonus bez depozytu – hát pont erről volt szó. Onnan tudtam meg, hogy nem szükséges befizetnem, csak élnem kell a lehetőséggel.

Belebonyolódtam. Egyik este sem telt el úgy, hogy ne ültem volna le fél órára legalább egy ezekhez hasonló játékokhoz. Megtanultam, hogy a nyerőgépeknél nincs logika, csak a véletlen. De mégis, volt abban valami felszabadító, amikor nem tudtam, mi jön. Mintha az életben is kevésbé akartam volna mindent kontrollálni. Azt hiszem, azért is volt annyira jó érzés, mert az egyetlen dolog, amit magaménak mondhattam, az a döntés volt, hogy játszom vagy sem. Nem kellett senkihez igazodnom, nem voltak elvárások. Ráadásul nem is akartam nagy pénzre hajtani. Néha megálltam egy-egy nyereménynél, és kiléptem, mert éreztem, hogy aznap már épp eleget kaptam.

Egy hét után azt vettem észre, hogy másképp állok a munkához is. A jelentéseket kevésbé utáltam, a kollégákkal türelmesebb lettem. Valahogy a játékban megtanultam, hogy nem minden rajtam múlik. A nyerőgépeknél hiába próbáltam volna megjósolni a következő kört. Ott csak annyi volt a dolgom, hogy elindítsam, és elfogadjam, ami kijön. Ez olyan egyszerűnek hangzik, de egy programozó agyával nehéz feloldani. Mindent szeretek rendszerezni, algoritmusokban gondolkodni. A kaszinó viszont pontosan az ellenkezőjét kínálta: a kiszámíthatatlanságot. És furcsa módon ez segített.

Pár napja újra elővettem a fiókomat, mert egy rossz napom volt. Nem azért, mert játszani akartam, hanem mert emlékeztetni akartam magam arra, hogy a múltkori élmény milyen felszabadító volt. Beléptem, és szerencsére éppen volt egy kis értesítés a fiókban. vavada bonus bez depozytu – ezúttal is jól jött, mert pont egy ilyen apró ajándékra vágytam. Nem fizettem be semmit, csak felhasználtam az akciót, és pörgettettem párszor a tárcsákat. Megint csak kicsi nyeremények