Posted: 6 hours ago
Czasem życie rzuca ci kłody pod nogi. A czasem rzuca ci drabinę, żebyś mógł się wydostać. Mój ostatni miesiąc to była seria kłód. Zacznę od tego, że dostałem wezwanie do zapłaty za mandat, o którym zapomniałem. Siedemset złotych. Potem padła pralka. Potem pies zachorował i weterynarz wziął trzysta złote za same badania. Kiedy myślałem, że już nic gorszego się nie wydarzy, zadzwoniła mama – lodówka do wymiany. Pomogłem, bo jak nie ja, kto?. I zostałem z minusem na koncie.

Mam na imię Kacper, mam dwadzieścia osiem lat, pracuję na budowie jako monter rusztowań. Robota ciężka, ale płacą w miarę. Tyle że w tym miesiącu każda złotówka miała już swojego właściciela zanim w ogóle trafiła na konto. Siedziałem wieczorem w mieszkaniu, patrzyłem na puste ściany i myślałem, jak przetrwać do pierwszego. W lodówce – pół litra mleka i keczup. W portfelu – dosłownie kilka monet.

Przeglądałem telefon bez większego celu. Wszedłem na grupę na Facebooku dla ludzi z mojego osiedla. Ludzie sprzedawali tam różne rzeczy, czasem ktoś szukał pracy dorywczej. I wtedy trafiłem na post, który nie miał nic wspólnego z ogłoszeniami. Jakiś gość napisał: „Słuchajcie, wiem że to nie dział, ale jak ktoś ma totalnie przerąbane i potrzebuje chociaż małego zastrzyku gotówki, to polecam sprawdzić promki w kasynach online. Sam dzisiaj dostałem bonus i wypłaciłem 500 zł". Pod postem były komentarze. Jedni go wyzywali, inni pytali o szczegóły. On odpowiedział w jednym z nich: „Wpisałem vavada kod promocyjny pln, dostałem 75 zł bonusu bez depozytu i udało mi się to ograć. Żadnej wpłaty własnej. Zero ryzyka".

Przeczytałem to kilka razy. Siedemdziesiąt pięć złotych za darmo. To prawie tyle, ile wydaję na jedzenie przez trzy dni. Pomyślałem – dobra, sprawdzę. Nawet jeśli to ściema, stracę tylko kwadrans. Zarejestrowałem się. Formularz był krótki – mail, login, hasło. Potem dotarłem do pola "kod promocyjny". Wpisałem ten z posta. System go przyjął. Na koncie pojawiło się 75 złotych bonusowych. Bez wpłaty, bez karty, bez żadnych moich pieniędzy.

Siedziałem na kanapie w samych dresach, piwo stało obok, a ja wpatrywałem się w ekran. Nigdy wcześniej nie grałem w żadne automaty. Nawet jednorękich bandytów w pubach unikałem. Ale to było co innego – gra za cudze pieniądze. Tak naprawdę za nic. Wybrałem jakiś slot z owocami, najprostszy jaki znalazłem. Postawiłem niskie stawki – po 1 zł, 2 zł. Kręciłem i patrzyłem.

Przez pierwsze dwadzieścia minut nic się nie działo. Bonus topniał – 75, 60, 45, 30. Byłem już prawie pewien, że to koniec. Że za chwilę wszystko zniknie, a ja zostanę z niczym. Ale wtedy, przy stawce 2 złotych, trafiłem trzy symbola bonusowe. Ekran zmienił kolor. Pojawiły się darmowe spiny. Dziesięć spinów, każdy z mnożnikiem. Nie wiedziałem, co się dzieje, ale cyferki zaczęły skakać. 40, 80, 120, 200.

Siedziałem nieruchomo. Piwo stało nietknięte. W pokoju było ciemno, tylko światło z telefonu oświetlało moją twarz. Kiedy spiny się skończyły, na koncie miałem 470 złotych. Czterysta siedemdziesiąt. Z darmowego bonusu. Bez wpłacenia własnej złotówki.

Przez chwilę myślałem, że może warto spróbować jeszcze raz, może uda się dobić do tysiąca. Ale wtedy przypomniałem sobie, że mam pustą lodówkę i długi. Kliknąłem "wypłać". 470 złotych. Wybrałem przelew na kartę. System napisał, że środki będą w ciągu 24 godzin. Położyłem telefon na stole, wypiłem piwo i poszedłem spać. Spałem jak dziecko.

Następnego dnia, około południa, dostałem powiadomienie z banku. Pieniądze były. Od razu poszedłem do sklepu. Kupiłem jedzenie na tydzień – makaron, sosy, mięso, pieczywo, jogurty. Nawet kupiłem karmę dla psa, bo akurat się skończyła. Resztę zostawiłem na koncie na nieprzewidziane wydatki. Kiedy wracałem z siatami pełnymi zakupów, czułem się... inaczej. Lżej. Jakby ktoś zdjął mi z barków ten cały ciężar ostatnich tygodni.

Opowiedziałem o tym mojemu bratu, który mieszka w innym mieście. On też ostatnio narzekał na finanse. Wysłałem mu link i powiedziałem, żeby szuka