Posted: 1 week ago
Mam trzydzieści dziewięć lat i jestem architektem. Nie takim od projektowania domów dla bogatych, tylko od małych wnętrz, adaptacji strychów, czasem łazienek. Praca przy biurku, dużo rysowania w CAD, dużo kawy i jeszcze więcej papierkologii. W zeszłym tygodniu, w środę wieczorem, mój stary laptop postanowił przejść na emeryturę. Ekran zgasł, wentylatory wyły, a potem – cisza.

Na szczęście trzymałem kopie zapasowe na dysku zewnętrznym. Ale żeby odpalić projekt dla klienta z Gdańska, potrzebowałem starego logowania do jednej z platform. Przekopywałem pliki, szukałem notatek, aż w końcu znalazłem stary plik tekstowy o nazwie „hasła”. Otworzyłem go.

I tam, między danymi do sklepu z materiałami a loginem do banku, zobaczyłem wpis: vavada pl logowanie. Kompletnie nie pamiętałem, żebym kiedykolwiek tam zakładał konto. Kliknąłem w link z pliku, bo był aktywny – musiałem go kiedyś skopiować. Strona załadowała się bez problemu.

Siedziałem w fotelu, z kubkiem herbaty, a za oknem wiał wiatr. Pomyślałem: „A co mi tam”. Spróbowałem zalogować się z danymi, które miałem w pliku. Login i hasło – działały za pierwszym razem. Vavada pl logowanie przeniosło mnie na konto, które miało ostatnią aktywność... dwa lata temu.

Saldo było zerowe, ale system pamiętał, że kiedyś wpłaciłem jakieś 50 złotych. Nie pamiętałem tej transakcji. Może to był jakiś wieczór przy piwie? Może nuda w czasie pandemii? Nieważne. Ważne, że na koncie wisiało coś, czego nie wykorzystałem – bonus powitalny z tamtego czasu, który nigdy nie został aktywowany.

Zadziałał automatycznie. Dostałem 30 darmowych spinów w jakiejś grze z motywem greckich bogów. Zeus, pioruny, kolumny. Kliknąłem. Nic nie ryzykowałem, bo to był bonus bez wpłaty. Spin pierwszy – 2 złote. Spin piąty – 1 złoty. Spin dziesiąty – 5 złotych. Nic ekscytującego.

Ale przy spinie osiemnastym trafiła mi się linia z trzema piorunami. Bonus w bonusie. Dostałem dodatkowe 10 spinów, każdy z mnożnikiem razy 3. Saldo zaczęło skakać. Najpierw 30 złotych, potem 50, potem 120. Gdy skończyły mi się spiny, na koncie miałem 260 złotych.

Patrzyłem na ekran i nie mogłem uwierzyć. To były pieniądze z niczego. Z bonusu, który wisiał na koncie przez dwa lata, bo zapomniałem, że w ogóle istnieję. Wypłaciłem 250 złotych od razu. Dziesięć zostawiłem, ale potem i tak je wycofałem. Przelew wszedł na kartę w czasie, gdy kończyłem instalować nowego laptopa (zapasowy, stary służył latami).

Następnego dnia poszedłem do sklepu z elektroniką. Kupiłem nową klawiaturę mechaniczną – taką, o której marzyłem od roku, ale zawsze mówiłem sobie, że to wydatek. Niebieskie przełączniki, podświetlenie RGB, ciężka jak pancerz. Kosztowała 230 złotych. Resztę, około 20 złotych, wydałem na kawę w drodze do biura.

Przy nowej klawiaturze pracuje mi się lepiej. Projekty idą szybciej. Klient z Gdańska dostał wizualizację przed terminem. Nawet nie wie, że częściowo zawdzięcza to vavada pl logowanie, o którym całkowicie zapomniałem.

Od tamtego wieczoru nie logowałem się ponownie. Nie mam potrzeby. Ale zostawiłem hasło w pliku. Na wszelki wypadek. Gdyby znowu zdarzył się jakiś wieczór przy herbacie, wiatr za oknem i nuda nie do zniesienia.

Wiem, że niektórzy powiedzą, że hazard to zło. Że tak nie można. Ale ja nie hazard – ja skorzystałem z okazji. Dwa lata temu wpłaciłem 50 złotych, zapomniałem o sprawie, a system mi oddał 260 złotych. To nie jest hazard. To jest zapomniana premia.

Najlepsze w tej historii jest to, że niczego nie planowałem. Nie liczyłem na wygraną. Nie stresowałem się. Po prostu – kliknąłem, bo miałem nudny wieczór i akurat znalazłem plik z hasłami. I to chyba jest klucz: nie oczekiwać niczego. Wtedy nawet drobna wygrana smakuje jak coś wielkiego.

Nowa klawiatura stoi na biurku. Za każdym razem, gdy w nią uderzam, myślę o tym wieczorze. O starym laptopie, który padł. O pliku tekstowym, który przez lata leżał wśród innych notatek. I o tym, że czasem warto zachować stare hasła.